Odczulanie na alergeny centralne i krzyżowe
ODCZULANIE: ALERGENY CENTRALNE
Wśród wszystkich alergenów wyróżniamy, tzw. alergeny centralne, od których powinno rozpoczynać się odczulanie na alergeny. Dlaczego? W wyniku ich odczulenia odporność organizmu wzrasta na tyle, że niektóre z alergenów nie wymagają już później odczuleń – wyciszają się same. Należy je sprawdzać przynajmniej raz w roku.
Dlatego ważnym jest, aby ponownie przetestować alergeny po odczulaniu alergenu centralnego – może się bowiem okazać, że nasza lista alergenów do odczulenia w sposób znaczny ulegnie skróceniu. Niestety zdarza się, że nie wszystkie gabinety stosują taką metodę, narażając tym samym pacjentów na dodatkowe i niepotrzebne koszty leczenia.
Alergeny centralne wymagają trzykrotnego odczulania (trzy wizyty). Przerwy przy trzykrotnym odczuleniu nie powinny być krótsze niż trzy dni oraz dłuższe niż siedem dni.
Lista alergenów centralnych: roztocza, pszenica, gluten, candida, mleko, laktoza, białko i żółtko jaja kurzego, nikiel, kobalt, salicylany.
ODCZULANIE NA ALERGENY REAGUJĄCE KRZYŻOWO
Alergia krzyżowa polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o tej samej lub zbliżonej budowie białkowej.
Przykładem może być profilina, białko występujące w pyłku brzozy oraz w jabłku. Osoba uczulona na pyłek brzozy, po zjedzeniu jabłka w czasie pylenia brzozy, może odczuwać świąd i obrzęk błony śluzowej jamy ustnej.
Podobnie – białko tropomiozyna odpowiada za reakcje po spożyciu krewetek i innych owoców morza przez osoby uczulone na alergeny roztocza kurzu.
Tak więc odczulając się na pyłki brzozy, najprawdopodobniej odczulimy się również na jabłka.
Z tego względu, po odczuleniu danego alergenu krzyżowego należy ponownie sprawdzić reakcję na alergeny krzyżujące się z odczulonym alergenem. Pozwoli to uniknąć niepotrzebnych kosztów dodatkowej terapii.
Najczęstsze objawy alergii krzyżowych:
- w obrębie jamy ustanej: pieczenie oraz świąd języka, a także warg i policzków; spierzchnięte wargi i zajady; obrzęk; pęcherzykowate wykwity, obrzęk Quinckego;
- w przewodzie pokarmowym: bóle brzucha, wymioty, biegunka;
- w układzie oddechowym: katar wodnisty, skurcze oskrzeli;
- oczy: łzawienie, przekrwienie spojówek;
- reakcja ogólnoustrojowa: wstrząs anafilaktyczny
ALERGEN |
ALERGENY REAGUJĄCE KRZYŻOWO |
---|---|
pyłek brzozy | pyłek leszczyny, olszy, dębu, grabu, buku
jabłko,gruszka, morela, wiśnia, czereśnia kiwi, brzoskwinia, mango seler, marchew mak, pieprz |
pyłek leszczyny | pyłek drzew brzozy, olszy, dębu, grabu, buku
orzech laskowy |
pyłek traw | melon, arbuz, pomidor, marchew, seler, groch, soja, buraki, jabłka, orzechy, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, kiwi
mąka (żyto, pszenica), jęczmień, owies, kukurydza, ryż |
pyłek bylicy | seler, marchew, papryka, pieprz, curry, cynamon, czosnek, kminek, kolendra, koper włoski, koperek, muszkat, rumianek, seler, ziarna słonecznika |
pyłek drzew oliwnych | pyłek jesionu, ligustru pospolitego, bzu lilaka |
roztocze kurzu domowego | skorupiaki: krewetki, kraby, ostrygi, ślimaki |
zarodniki grzybów Alternaria alternata | grzyby Cladosporium herbarum, Candida albicans, Aspergillus fumigatus, Penicillium citrinum, Fusarium solani
lateks |
alergeny kota | mięso wieprzowe |
alergeny lateksu | banan, kiwi, kasztan jadalny, awokado, ananasy, figi, papaje, melony, orzeszki ziemne, ziemniaki, pomidory, gryka |
jad pszczoły | miód |
pierze | żółtko i białko jaj, drób |