Przeziębienie czy alergia?
Jesień to tradycyjnie okres przeziębień i infekcji, które pomimo zażywania leków i kolejnych wizyt u lekarza, nie ustępują. Tymczasem to, co bierzemy za objawy przeziębienia (gorączka, ból gardła, katar, problemy zatokowe) może być reakcją alergiczną na wszechobecne w otoczeniu pleśnie i grzyby oraz ich wtórne metabolity – mikotoksyny.
Objawy alergii na grzyby i pleśnie.
Z dostępnych badań epidemiologicznych wynika, iż najważniejszym źródłem alergenów pleśniowych są grzyby z rodzaju Alternaria i Cladosporium, a w dalszej kolejności Penicillium, Aspergillus i Mucor.
Obecnie wiadomo, iż alergia na grzyby może przybierać wiele postaci: najczęściej są to dolegliwości spowodowane wziewaniem zarodników grzybów obecnych w powietrzu (alergia wziewna), alergia pokarmowa, alergię kontaktowa, czy uczulenie na antybiotyki.
Alergia wziewna u osób nadwrażliwych na alergeny grzybów może mieć charakter zarówno sezonowy jak i całoroczny. Najczęściej obserwuje się występowanie objawów przez cały rok, z wyraźnym nasileniem latem i jesienią. Związane jest to z cyklem występowania zarodników grzybów w powietrzu. Alergia na grzyby najczęściej współwystępuje z nadwrażliwością na inne alergeny wziewne, głównie pyłek roślin lub roztocze kurzu domowego.
Objawy związane z alergią wziewną na pleśnie i grzyby są dość typowe i podobne do tych, które towarzyszą nam przy przeziębieniach: wodnisty wyciek z nosa, kichanie i świąd nosa. Dominująca jest jednak blokada nosa. Często współwystępują objawy ze strony dolnych dróg oddechowych między innymi przewlekły kaszel. Znacznie rzadziej objawy te współistnieją wraz z reakcją spojówek.
Występowanie pleśni i grzybów.
Zarodniki tzw. wewnątrzdomowe obecne są w powietrzu zazwyczaj w zbliżonej ilości przez cały rok. Źródłem ich jest głównie mikrośrodowisko pomieszczeń zamkniętych o dużej wilgotności, ograniczonej wentylacji i słabym dostępie światła (głównie piwnice, pralnie, łazienki czy kuchnie oraz pomieszczenia gospodarskie). Drewniane domy letniskowe, altanki, sauny i baseny również stanowią istotne źródło alergenów grzybów wewnątrzdomowych.
Nie wszyscy wiedzą, że istotnym zbiornikiem grzybów i pleśni w mikrośrodowisku wewnątrzdomowym jest kurz domowy. Ocenia się, że elementy grzybów mogą stanowić od 5% do 20% jego składu, w zależności między innymi od warunków środowiska.
System klimatyzacyjny (w domu i w środkach transportu) oraz nawilżacze powietrza również stanowią istotne źródło alergenów grzybów pleśniowych.
Pleśnie występują także w produktach spożywczych – na woskowanych jabłkach i pomarańczach, orzechach znajdujących się jeszcze w łupinach, a także na źle przechowywanych orzechach surowych lub prażonych. Grzyby znajdować się mogą ponadto w przyprawach, na pomidorach, marchwi, owocach prosto z drzewa, jak też w widocznie zaatakowanych przez grzyby i pleśnie nadgniłych, opadłych owocach.
Zarodniki tzw. zewnątrzdomowe bytują w glebie, na mokrych liściach czy na łupinach orzechów i są przenoszone przez wiatr.
Zalecenia dla osób uczulonych na alergeny grzybów pleśniowych wewnątrzdomowych i zewnątrzdomowych:
- dbanie o prawidłowy system wentylacji w domu
- unikanie nadmiernej wilgoci w pomieszczeniach
- nie używanie nawilżaczy powietrza
- usunięcie roślin doniczkowych z sypialni
- unikanie tapet na ścianach oraz wykładzin na podłogach
- przechowywanie łatwo psujących się owoców i warzyw w lodówce
- unikanie miejsc w których widoczny jest wzrost pleśni
- unikanie prac w ogrodnictwie i rolnictwie; grabienia liści, rozrzucania kompostu, koszenia traw, żniw
- unikanie miejsc szczególnie dogodnych dla rozwoju grzybów: szklarnie, drewniane domki letniskowe, piwnice, pralnie, kryte baseny, sauny, łaźnie
- zapoznanie się z komunikatami dla alergików
- ODCZULENIE!
wykorzystane zródła: www.alergia.org.pl